Huis taxeren? Zo verloopt een taxatie + dit zijn de kosten (2024)

Taxatie is een belangrijk onderdeel bij het (ver)kopen van een huis. Voor het rondkrijgen van de hypotheek is het zelfs vereist. In dit artikel leg ik uit wat je moet weten over het taxeren van een huis.

Vijf redenen om een woning te laten taxeren

Met taxatie bedoelen we een waardebepaling. In dit geval van een woning. Er zijn verschillende momenten waarop het belangrijk is om te weten hoeveel je huis waard is.

  1. Eerste hypotheek: Ga je je eerste huis kopen en wil je dit financieren door middel van een hypotheek? Voordat de bank je het bedrag leent, wil het eerst weten hoeveel het huis echt waard is.
  2. Doorstromen: Als je je huis verkoopt en vervolgens een nieuw huis koopt, ben je een ‘doorstromer’. Naast de waarde van de nieuwe woning wil de bank nu ook graag weten wat de waarde is van jouw huidige woning. Zo bepalen ze hoeveel overwaarde je verwacht te hebben bij verkoop en hoeveel ze je dus willen lenen voor je volgende huis.
  3. Hypotheek verhogen: Wil je je overwaarde verzilveren of een tweede huis kopen met je overwaarde? Dat kan door je hypotheek te verhogen. Maar eerst moet de overwaarde bepaald worden en daar is een taxatie voor nodig.
  4. Risico*klasse verlagen: Als je woningwaarde flink gestegen is, kan je hypotheekverstrekker je in een lagere risico*klasse indelen. De bank loopt dan minder risico als jij je hypotheeklasten niet meer kan betalen en de woning moet worden verkocht. Hierdoor betaal je minder rente. Om de waardestijging aantoonbaar te maken is een taxatie nodig.
  5. Echtscheiding: In het geval van een echtscheiding kan één van de ex-partners in het huis blijven wonen óf de woning kan verkocht worden. In beiden gevallen is een onafhankelijke waardebepaling van belang.

Wie mag het huis taxeren?

De taxatie mag tegenwoordig niet meer door de verkopend makelaar (of iemand die bij hetzelfde makelaarskantoor werkt) uitgevoerd worden.

Veel banken stellen daarnaast een gecertificeerde taxateur als eis.

Let ook op dat de taxateur uit dezelfde regio komt. Een woning in Amsterdam mag bijvoorbeeld niet worden getaxeerd door een taxateur uit Rotterdam.

Verder mag je zelf een taxateur uitkiezen.

Hoe verloopt de taxatie van een huis?

Zodra je een geschikte taxateur gevonden hebt, neemt hij contact op met de bewoners (of verkopend makelaar) van de woning in kwestie. Er wordt een afspraak gemaakt en de taxateur gaat fysiek langs om het huis te beoordelen aan de hand van een lijst met vaste punten. Daarbij worden foto’s gemaakt ter ondersteuning.

Aan de hand van zijn bevindingen stelt hij een taxatierapport op.

Vervolgens moet dit rapport gevalideerd worden door een controleur van het NWWI. Dit om de onafhankelijkheid en objectiviteit van de waardebepaling te waarborgen.

Een taxatierapport kan wel op 200 pagina’s uitkomen, maar het gaat vooral om de conclusie: de staat van het onderhoud en de waarde van de woning. Met dit rapport kan je daarna vervolgstappen ondernemen.

Waar kijkt een taxateur naar?

Het taxatierapport is een standaard document met feitelijkheden over de woning. De volgende zaken worden onder andere onderzocht en gedocumenteerd:

  • Bouwjaar
  • Type woning
  • Staat van de woning
  • Staat van het onderhoud
  • Benodigde reparaties i.v.m. achterstallig onderhoud of verborgen gebreken
  • Aantal vierkante meters van de woning
  • Aantal vierkante meters van het perceel
  • Energielabel
  • Waarde van (soortgelijke) woningen in de buurt
  • Waardetoevoeging door eventuele verbouwplannen

Gemiddelde kosten om een huis te laten taxeren

Tegenwoordig kost een taxatie tussen de €700 en €800. Sinds 1 oktober 2021 is de prijs voor het taxeren van een woning gemiddeld met zo’n €200 gestegen. Vanwege strengere eisen moeten er meer punten onderzocht worden (vooral op het gebied van duurzaamheid). Hierdoor is meer tijd nodig en dus gaan de kosten omhoog.

Advies nodig?

Hypotheek afsluiten of oversluiten? Bij de taxatie van een huis, adviseer ik altijd om je hypotheekadviseur ook je taxatierapport te laten verzorgen. Als lokale hypotheekadviseur in Amstelveen ken ik de betere lokale taxateurs die een snelle taxatie kunnen verzorgen. Dit houdt de snelheid erin en voorkomt vertraging in het hele hypotheektraject. Ook is het fijn om op informele wijze de bevindingen te kunnen bespreken.

Ga je een huis kopen ben je nog op zoek naar een goede hypotheekadviseur? Eentje die ook met je meedenkt over zaken als taxatie? Vraag dan nu een vrijblijvend adviesgesprek aan!

Huis taxeren? Zo verloopt een taxatie + dit zijn de kosten (1)

Online Hypotheekadvies

Naast een afspraak bij ons op kantoor ontvang je hypotheekadvies tegenwoordig ook via een online videoverbinding gewoon vanuit huis. Ontdek online hypotheekadvies van Jeroen Hypotheekadvies en vraag een gratis kennismakingsgesprek aan.

Ook interessant

  • Hoe lang kan ik mijn hypotheekrente het beste vastzetten?
  • Hoeveel hypotheek kan ik krijgen met mijn salaris?
  • Wat controleert de bank bij het aanvragen van een hypotheek?
  • Wat starters moeten weten over het aangaan van een hypotheek
  • Aandachtspunten voor doorstromers m.b.t de hypotheek
  • 7 manieren om de overwaarde van je huis op te nemen
  • Hoe kun je samen met je ouders een huis kopen?
  • 7 zaken om snel te regelen na het kopen van je eerste huis
  • Kan ik beter wel of geen hypotheekadviseur inschakelen?
  • 6 manieren om de verduurzaming van je woning te financieren
  • Hypotheek afsluiten als 57-plusser? Dit moet je weten

Meer blogartikelen →

Huis taxeren? Zo verloopt een taxatie + dit zijn de kosten (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arline Emard IV

Last Updated:

Views: 5903

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arline Emard IV

Birthday: 1996-07-10

Address: 8912 Hintz Shore, West Louie, AZ 69363-0747

Phone: +13454700762376

Job: Administration Technician

Hobby: Paintball, Horseback riding, Cycling, Running, Macrame, Playing musical instruments, Soapmaking

Introduction: My name is Arline Emard IV, I am a cheerful, gorgeous, colorful, joyous, excited, super, inquisitive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.